Πλησιάζει το Καλοκαίρι. Όλες έχουμε αρχίσει να θορυβούμστε για τα περιττά κιλά που μας άφησε ο Χειμώνας. Είτε αν είναι αυτά τα κιλά μέρος της γοητείας σας και αισθάνεστε άνετα με αυτά, είτε θέλετε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αφήσει πίσω κάποια από αυτά, είναι ένα ενδιαφέρον άρθρο, γιατί έχει να κάνει γενικά με μία καλύτερη φυσική κατάσταση.

Θα εστιάσουμε σε ένα συγκεκριμένο όργανο, το οποίο βοηθά πολύ σε αυτή την προσπάθεια. Ο σπλήνας είναι ένα βασικό όργανο στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική για την απώλεια βάρους. Στην ΠΚΙ, ο σπλήνας ανήκει στα Γιν όργανα. Βασικές λειτουργίες του πάνω σε αυτή τη θεωρία, είναι πως είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά της τροφής, όπως και τη μετατροπή της σε Qi και αίμα. Επίσης, συντελεί δυναμικά στην πέψη. Αν ο σπλήνας δεν έχει αρκετή ενέργεια Qi, όλο το πεπτικό σύστημα βρίσκεται σε ανισορροπία, η οποία μπορεί να επηρεάσει και τη σωστή λειτουργία των εντέρων. Επίσης, συγκρατεί τα πάντα στη θέση τους, ώστε να μην έχουν πτώση, είτε εσωτερικά όργανα, είτε εξωτερικά μέρη του σώματος, όπως το στήθος. Δίνει σφριγηλότητα στη σάρκα, όπως και στα αγγεία.

Τι μπορεί να βλάπτει το σπλήνα και έτσι οι λειτουργίες του να διαταραχτούν;

Η υγρασία είναι ένας βασικός βλαπτικός παράγων για το σπλήνα, είτε προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες, είτε εσωτερικούς. Ας δούμε πως δημιουργούνται αυτές οι συνθήκες: η εξωτερική υγρασία εισέρχεται στο σώμα από τα κάτω άκρα ή την κοιλιά, είτε είναι υπεύθυνο το κρύο της ατμόσφαιρας, ή το υγρό έδαφος, είτε γιατί αφήσαμε επάνω μας υγρά ρούχα, ή ακόμα και το να μη στεγνώνουμε καλά το σώμα μετά από το μπάνιο. Η εσωτερική υγρασία δημιουργείται από τα γαλακτοκομικά, το άμυλο, τα ωμά φρούτα και λαχανικά, οι οποίες θεωρούνται κρύες τροφές, όπως και οι τροφές που καταναλώνονται κρύες. Γενικά, τα κρύα, είτε τρόφιμα, είτε ροφήματα, θεωρούνται εξαιρετικά βλαπτικά, ακόμη και το Καλοκαίρι. Επίσης, η ζάχαρη και τα γεύματα μετά τις επτά το βράδυ. Τέλος, η υπερδραστήρια σκέψη και η νοητική ανησυχία, μπλοκάρουν εξαιρετικά την ομαλή ροή του σπλήνα.

Είναι φυσικό να αναρωτηθείτε τι δουλειά έχει ο σπλήνας με την σκέψη. Στην ΠΚΙ, το κάθε όργανο συσχετίζεται με ένα συναίσθημα. Έτσι ο Σπλήνας σχετίζεται με την έντονη σκέψη, που εστιάζεται γύρω από άτομα, καταστάσεις και γεγονότα.

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι ο σπλήνας έχει διαταραχτεί;

Υπάρχουν κιλά που δε φεύγουν εύκολα. Διαφόρων ειδών πεπιτκές διαταραχές. Ιδιαίτερη αίσθηση βάρους στο επιγάστριο, στα άκρα, στο κεφάλι. Γενικά, θα υπάρχει αυτό το αίσθημα βάρους σε όλο το σώμα. Οιδήματα στα άκρα, κατακράτηση υγρών, συχνές διαρροϊκές κενώσεις, ακράτεια, πρόπτωση οργάνων, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, ζαλάδα, θολούρα στο κεφάλι, υπνηλία (έλλειψη διάθεσης για δημιουργία), όπως και ανορεξία ή βουλιμία, χαλάρωση στο δέρμα και το πρόσωπο.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον σπλήνα;

Βοηθά όλες οι τροφές μας να είναι μαγειρεμένες. Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι το αργό βράσιμο ή στον ατμό. Η σύνεση στην ποσότητα του φαγητού βοηθά επίσης. Όσο το δυνατόν, τα γεύματά μας πρέπει να τα καταναλώνουμε τις ίδιες ώρες κάθε ημέρα. Η ψυχική, πνευματική και συναισθηματική αρμονία θα βοηθήσουν πολύ στην ισορροπία του οργάνου και φυσικά όλου του συστήματός μας. Μέσα από διαλογισμούς αποταύτισης από καταστάσεις και άτομα ή ακόμα και προσωπικές προσκολλήσεις, όλα θα βρουν το σωστό σημείο να σταθούν και τη σωστή δοσολογία στο κάθε τι, καθώς όλων των ειδών οι υπερβολές εξισορροπούνται.

Τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε:

Ότι είναι πορτοκαλί, καθώς είναι το χρώμα της Γης στην ΠΚΙ, τονώνει το σπλήνα. Η γλυκοπατάτα, η κίτρινη κολοκύθα, το αναπογλοίωτο ρύζι, το κεχρί, το κριθάρι, τα καρότα, το καλαμπόκι. Ακόμα, τροφές που έχουν γλυκιά γεύση, καθώς αυτή είναι η γεύση που ανήκει στο σπλήνα, όπως το ψάρι, το κρέας, τα φασόλια, τα καρύδια.

Πρωινό:

Από τις 7 έως τις 11, είναι οι κατάλληλες ώρες για το πρωινό, καθώς είναι οι ώρες του σπλήνα και του στομάχου, που είναι το ενεργειακό ζευγάρι που αντιστοιχεί στο στοιχείο της Γης. Στην ΠΚΙ, 7- 9 η ενέργεια του στομάχου είναι σε εγρήγορση, ενώ στις 9 – 11, είναι οι ώρες όπου κυριαρχεί ενεργειακά ο σπλήνας. Είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να πάρετε το πρωινό σας, καθώς είναι η καλύτερη ώρα αφομοίωσης της τροφής, όπως και της εμβάθυνσης σε ένα στοχασμό σας, καθώς θα αφομοιώσετε καλύτερα την ενέργεια που προκύπτει.

Άσκηση:

Ήπιες ασκήσεις που ηρεμούν το πνεύμα και δεν καταπονούν ιδιαίτερα το σώμα, όπως είναι το Pilates και η Yoga.

Ορυκτά που βοηθούν:

Ο λευκός Καλσίτης, εφόσον μας κάνει να δούμε καθαρά ότι μας μπλοκάρει, ο κόκκινος Καλσίτης, ο οποίος αυξάνει την κίνηση του Qi, άρα και του μεταβολισμού, ο Όνυχας, γιατί σταματά την υπερβολή, περιορίζοντας και την υπερβολική διάθεση για λήψη τροφής, ο κόκκινος Ίασπις, γιατί επιταχύνει τη διαδικασία της ίασης σε οποιοδήποτε θέμα, το Ρουμπίνι, γιατί αυξάνει πολύ τα καύσεις και δίνει διάθεση να καταφέρουμε όποιο στόχο και αν βάλουμε και ο Ροδοχρωσίτης, γιατί γειώνει την αγάπη και έτσι μας βοηθά να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

Η Shakila Ιωάννα Μπράτη θα πραγματοποιήσει κύκλο σεμιναρίων κρυσταλλοθεραπείας στην Αθήνα. Μάθετε περισσότερα εδώ Δείτε όλες τις καταχωρήσεις εδώ

Αφήστε σχόλιο