2 Shares

Γράφει η Shakila Ιωάννα Μπράτη

Ο ρόλος του κακοποιημένου είναι μία από τις πιο ισχυρές μάσκες του κακοποιητή. Ελκύει μέσα από το δράμα του, που όμως δεν επιτρέπει να γιατρευτεί ποτέ, διότι είναι ο γνώριμος τρόπος επικοινωνίας και συσχέτισης του. Όταν έρθουν τα θύματα αρκετά κοντά, τα βαπτίζει με διάφορους συγγενικούς τίτλους, έτσι ώστε να τα δεσμεύσει, όπως νονό, αδελφή, μάνα, θεία, πατέρα και με όποιον άλλο ρόλο εντέλει συσχετίζει το κάθε άτομο. Εννοείται ότι, μέσα από τον αρχετυπικό ρόλο που δίνει στον καθένα, οι άλλοι ταυτίζονται προσπαθώντας να προσφέρουν ότι μπορούν, ώστε να μην προδώσουν την εμπιστοσύνη του ατόμου ακόμη μία φορά.

Το λυπηρό είναι ότι ο κακοποιημένος δεν αναγνωρίζει πόσο κακοποιητικός είναι, με τη μορφή μάλιστα του διαχειριστή. Αυτή η μορφή κακοποίησης είναι αρκετά ύπουλη, διαφανής, άοσμη, επειδή πολύ απλά ο κακοποιημένος έπρεπε να επιβιώσει διαχειριζόμενος τον κακοποιητή του, αλλά και να περάσει ταυτόχρονα απαρατήρητος, έτσι η προσέγγισή του είναι πλάγια. Η επιβίωση, το γνωρίζουμε πως είναι από τα πιο βαθιά ασυνείδητα ένστικτα. Ο κακοποιημένος όμως, πολλές φορές, δεν αναγνωρίζει πόσο σκληρά κακοποιητικός μπορεί να γίνει ο ίδιος και, ως πρώην θύμα, έχει δημιουργήσει εξαιρετικούς τρόπους ψυχικής χειραγώγησης.

Ναι, όσο και αν ξαφνιάζει, ο κακοποιημένος μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους θύτες.

Είναι μία μαύρη τρύπα συναισθήματος: όσο και αν προσφέρεις, δεν είναι αρκετό, γιατί ο θυμός του είναι μεγαλύτερος. Θα ροκανίσει όσα και αν του δώσεις και θα βρει και έναν τρόπο να ισχυριστεί ότι δεν ήταν αρκετό, ότι κάτι έκανες στραβά, ότι κάπως φέρθηκες.
Υπάρχουν και αυτοί όπου ο κακοποιημένος επενδύει. Τους βάζει, ύπουλα και στρατηγικά, να κάνουν πράγματα για αυτόν. Εννοείται πως τους έχει επίσης βαπτίσει με κάποιο τίτλο συγγένειας, δηλώνοντας ότι τους θαυμάζει και ότι τους θρέφει τη δική τους πληγή, την οποία ενστικτωδώς έχει “μυρίσει” – αναγνωρίσει. Αν δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες του, γίνεται αδυσώπητος, ανελέητος. Χάνεις το θρόνο σου σε κλάσματα δευτερολέπτου. Φυσικά, ο θύτης έχει φροντίσει να βρει τον αντικαταστάτη σου, πριν πεταχτείτε στον κάδο των αχρήστων.
Όταν δεν εκπληρώσετε τα όνειρά του, ασυνείδητα για αυτόν, είστε προδότες. Μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι το μίσος απέναντί σας και εσείς να μη μπορείτε να αντιληφθείτε το γιατί. Θα σας κατηγορήσει, θα διαφθείρει το όνομά σας. Οι χθεσινοί “κολλητοί”, “αδέρφια” κλπ. θα αποκτήσουν ξαφνικά μυριάδες ελαττώματα.

Αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν την ασφάλεια και θα κάνουν τα πάντα για να την αποκτήσουν.
Μπορεί να έχουν δικό τους σπίτι και διάφορα αγαθά, δε θα το δουν, θα είναι θύματα. Πάντα θα υπάρχει ένα δράμα, το οποίο θα επικαλύπτει το καλό, ώστε το αίσθημα του πόνου να είναι διάχυτο. Θα είναι λες και μόνο σε αυτούς η ζωή φέρθηκε τόσο σκληρά. Θα μεγεθύνουν τον πόνο τους έξυπνα, ώστε να θαμπώνουν τα θύματά τους. Επίσης, φαίνεται να έχουν βαθιά συναισθήματα, αλλά δεν είναι αλήθεια. Είναι επιφανειακά. Διαμορφώνονται ανάλογα με το άτομο στο οποίο θα προσκολληθούν. Συνήθως μιλάνε για αξίες και γενικά μεγαλειώδη θέματα, ώστε να αποδείξουν πόσο υπεράνω είναι.

Θα μπορούσα να τους παρομοιάσω με μία αράχνη, η οποία στήνει το δράμα ως ιστό και περιμένει το θύμα που θα ταυτιστεί με αυτό, για να το απομυζήσουν. Όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να πάρουν, σύμφωνα με την αντίληψή τους, θα σας πετάξουν, όπως έγραψα παραπάνω.

Προσοχή σε αυτούς που συστήνονται μέσα από το δράμα τους, που αυτός είναι ο τρόπος προσέγγισης και επαφής τους. Προσοχή όταν εύκολα σας βαπτίζουν με ονόματα δεσμευτικά – έχει μεγάλο τίμημα. Προσοχή γιατί φαινομενικά προσφέρουν πολλά – αυτή είναι η παγίδα για να αφεθείτε και έτσι να διεισδύσουν στο σημείο που επιθυμούν. Να θυμάστε ότι είναι και θύμα και θύτης. Αυτό τους κάνει ιδιαίτερα ευέλικτους και έξυπνους. Έχουν ένα πολύ ανεπτυγμένο σύστημα επιβίωσης που ξεπερνά τη λογική τους – σχεδόν κινείται αυτόνομα.
Έχετε το νου σας: οι κακοποιημένοι βρυκόλακες είναι με έναν τρόπο πιο ισχυροί από τα υπόλοιπα είδη βρυκολάκων, επειδή δεν φαίνονται. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που ζητούν βοήθεια, είναι ανυπεράσπιστοι, αδύναμοι, μόνοι.

Παρακαλώ, αν έχετε κάποιον άνθρωπο κοντά σας που σας θυμίζει κάτι από αυτό το κείμενο, εξασκείστε διάκριση: μην τοποθετήσετε εύκολα αυτήν την ταμπέλα επάνω του, χωρίς να παρατηρήσετε και να στοχαστείτε, ποιότητες εξάλλου πολύ σημαντικές για οποιαδήποτε απόφαση και κίνηση.

ΟΡΥΚΤΟ ΒΟΗΘΟΣ: Χιαστόλιθος

Βοηθά τα άτομα αυτά να δουν τον εαυτό τους, πράγμα αρκετά δύσκολο, καθώς ο ρόλος του κακοποιημένου είναι πολύ ισχυρός. Μην ξεχνάτε, κανείς δε θα πει στον κακοποιημένο “είσαι κακός”, αλλά “καημένε, τι σου συνέβη”. Έτσι, αυτό τον καθιστά έναν ρόλο χωρίς πολλούς φυσικούς εχθρούς.
Επίσης θα τους βοηθήσει να διακρίνουν τους ρόλους που δημιουργήθηκαν από τον πόνο μεν, αλλά έχουν γίνει αδυσώπητοι. Έτσι, αν θέλουν να αλλάξουν την ποιότητα των σχέσεών τους, θα πρέπει να αντικρίσουν τον κακοποιητή που έχουν πλάσει εν αγνοία τους.

Αφήστε σχόλιο